Може ли да мокрим ушите на бебето?

При бебетата, които посещават занимания по плуване, е  много малко вероятно да се появи проблем с ушите.

Единствено ако детето има спукано тъпанче, е възможно вода от външния канал да влезе в средното или вътрешното ухо, където започват ушните инфекции.

Няколко предпазни мерки могат да помогнат много. След излизане от водата наведете бебето си леко наляво и надясно, за да излезе всякаква вода, която може да е влязла.

Кога можем да дойдем за първи път на басейна и какво ни е нужно за първото занимание?

Препоръчително е след навършване на 3-4 месечна възраст.

Нужно е да подготвите памперс за вода – за многократна или еднократна употреба в зависимост от възрастта на детето,  джапанки, кърпи, шапка и бански за възрастните, търпение, усмивка и готовност за забавления във водата.

Кога да не водя детето си да плува?

При диария или повръщане – оставете поне 48 часа за възстановяване, настинка с много секрети, конюнктивит, отворени рани, ушни инфекции, температура, инфекция на дихателните пътища.

Ако детето има поставена ваксина, попитайте лекуващия личен лекар на детето ви кога е подходящо да плува.

Кои са основните предимства?

Водата предоставя множество предимства в сравнително статичната среда, в която бебета растат – тя развива мускулния им тонус, подобрява кръвообращението, увеличава белодробния капацитет, регулира сърдечния ритъм, повишава имунитета, подпомага увереността и справянето с нови ситуации и не на последно място – изучават се техники за безопасност във водата, изграждат се плувни умения, които поставят началото на едно прекрасно детство – толкова уверени и смели, колкото когато проходят.

Колко време продължава едно занимание?

Заниманията са обикновено с продължителност 30 минути, като зависи от настроението и физическото състояние на детето – то може да се измори и по-бързо, особено в по-ранна бебешка възраст – от раждането до 6-7 месечна възраст.

Как протичат заниманията?

Заниманията се провеждат в група с индивидуален подход към всяко дете и родител. Родителят преценява докъде е готово детето му да стигне и как да подходи към отделните упражнения, за да напредва, като винаги в центъра е детето с неговите специфични особености.

Откъде може да намерим памперс за плуване?

Може да попитате на рецепцията на басейните ни банските – памперси за многократна употреба. Те са създадени единствено и само за нас от български производител.

Те нежно прилепват без да стягат около бедрата и талията на децата, като разнообразяват нашите занимания с различни цветове в зависимост от вашето предпочитание. Подходящи са както за басейн, така и за плаж.

Предлагат се в три различни размера: S – от 3 до 6 месеца, М – от 6 до 18 месеца и Х над 18 месеца.

Колко по-рано е препоръчително да сме на басейна?

Подгответе си да имате 10-15 минути преди заниманието, за да се оправите спокойно в съблекалнята и да не бързате. Обяснете на детенцето ви къде отивате – прегръщайте го и му се радвайте – те разбират и усещат всички ваши чувства.

А вие го водите на приключение във водата, на което ще се наслаждавате заедно.

Ако не мога да плувам, добре ли е да посещавам с детето ми заниманията?

Всички басейни са съобразени с определено ниво на водата – около 1.20м – 1.40м, за да може да се стъпва на дъното и да се чувствате сигурни с детето ви.

Не е нужно да умеете да плувате, за да сте с детето си в басейна.

Много често родители, които не могат да плуват, стават свидетели на радостта от плуването за бебета и впоследствие се отпускат. Действайте уверено и щастливо, за да не се прехвърля притеснение върху детето.

Може ли таткото да влиза във водата също?

Чудесна идея!

Къде по-добре може да бъдат татко и бебе заедно в приятна и отпускаща среда. Още по-добре е когато и двамата родители са във водата, за да знаят какво да правят, когато са заедно във водна среда.

Плуването е прекрасно занимание за сближаване и изграждане на взаимно доверие и привързаност.

Как да вляза за първи път във водата?

За първото ви влизане във водата е нужно да сте спокойни, уверени и нежни. Децата усещат нашите чувства – страх или любов съответно, и действат спрямо движенията и излъчването ни.

Необходимо е да си направите душ преди влизането в басейна, за да свикне детето с температурата и допира на водата. А също е от изключителна важност да се измият всякакви кремове преди влизането във водата.

За заниманията ни по плуване за бебета, бъдете подготвени с хавлия, шапка за вода, джапанки и бански. За бебето ви е нужно памперс за вода – за еднократна или многократна употреба.

Как да си държа бебето?

Спокойно, уверено и нежно. Прегръщайте детето си през цялото време, докато се отпусне. Дайте му време да свикне и да се огледа, като през цялото време бъдете на негово разположение.

Един ден то ще ви се отблагодари за това, което сте направили за него – да пътешествате заедно във водата и да се наслаждавате един на друг във водната среда.

За колко време децата се научават да плуват?

В зависимост от желанието на родителя и броя и честотата на посещенията. Обучението по плуване е процес, не продукт и се случва със скоростта на детето, когато то е отворено, спокойно и готово.

Има ли опасност, ако детето ми се задави?

Ако детето ви се задави, съвсем спокойно го наведете надолу с главичката и продължете с това, което сте правили.

Децата пият понякога вода от басейна и могат да се задавят, но наша цел е да ги научим да не го правят, нито да ги потапяме без нужната подготовка.

Бебетата и децата, които плуват при нас имат правото да:

  • Да бъдат предпазвани и да са в безопасност
  • Да бъдат окуражавани
  • Да бъдат награждавани
  • Да се учат със собствената си скорост
  • Да се чувстват уютно и обгрижвани
  • Да бъдат уважавани през цялото времеHow do we combat the problem of fraudulent medicines